Košické letisko využilo v roku 2016 vyše 400-tisíc pasažierov.

0

Naše druhé najväčšie slovenské letisko v Košiciach v roku 2016 rástlo. Služby letiska na prílete a odlete využilo spolu 436 696 cestujúcich. Počet prepravných pasažierov bol v porovnaní s rokom 2015  vyšší o 6,4%, čo predstavuje 26 247 cestujúcich. O tieto rastové čísla sa zaslúžili najmä pravidelné linky, kde počty vybavených pasažierov narástli až o 19 % (55 351 cestujúcich). Naproti tomu bol zaznamenaný pokles v počte dovolenkových – charterových pasažierov počas letnej sezóny až o 25 %..

Počas sezóny 2016 pretrvával najväčší záujem o pravidelnú linku spoločnosti Wizz Air do Londýna. Počas najrušnejšieho dňa sezóny, 12. augusta 2016, sa premlelo terminálom Letiska Košice 3058 cestujúcich. Najviac práce mali na riadiacej veži 29.júna, kedy na letisku prístálo a odletelo 26 lietadiel.

Vo svetovom ponímaní patrí Letisko Košice medzi tie malé a jeho prevádzkové čísla nijako neohúria. V každom prípade aj napriek nie úplne priaznivej letnej dovolenkovej sezóne, kedy pre viaceré teroristické útoky a politickú situáciu vo svete, bolo cestovanie do mnohých dovolenkových destinácií poznačené a zaznamenalo značný prepad, dopadol koncoročný výsledok pozitívne.

Letisko Košice v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom sa snažia prilákať na východ nových leteckých prepravcov a pravidelné linky, ktoré by zatraktívnili cestovanie z tohto regiónu do sveta a zároveň prilákali nových investorov a turistov. To že sa im to darí dokazujú aj mená leteckých spoločností, ktoré v Košiciach pôsobia. Na pravidelných letoch môžete využiť linky spoločností LOT – poľské aerolínie, Turkish Airlines, ČSA – české aerolínie, Austrian Airlines a Wizz Air.

Pracovalo sa aj na zlepšení služieb pre pasažierov, pričom boli napríklad znížené ceny parkovacích poplatok až o 40% a začala sa taktiež rekonštrukcia sociálnych zariadení.

Najbližšiu letnú sezónu sa obyvatelia v regióne môžu tešiť na charterové lety do destinácií ako Mallorca, Barcelona, Kréta – Heraklion, Rodos, Burgas a Lamezia Terme. Letecká spoločnosť Turkish Airlines pridáva od 16. januára 2017 do ponuky až 4 pravidelné lety do Istanbulu týždenne. Vďaka upraveným letovým časom budú môcť cestujúci využiť zaujímavé prestupné možnosti na letisku v Istanbule a letieť do zaujímavých destinácií ako New York, San Franciso, Los Angeles, Boston, Bangkok, Colombo, Malé Divy, Maurícius, Zanzibar, Seychely a mnohých ďalších.

Zdroj: Letisko Košice

Zdieľať

Pridajte komentár: