Letisko Bratislava lámalo v roku 2017 rekordy

0

Najväčšie slovenské letisko M.R.Štefánika v Bratislave sa nedávno pochválilo vynikajúcimi výsledkami, ktoré dosiahlo v uplynulom roku 2017. Historicky sa podarilo vedeniu letiska prilákať k odbavovacím pultom tretí najväčší počet cestujúcich a zároveň dosiahnuť najlepší za posledných 9 rokov. A aby toho nebolo málo, absolútny rekord sa podarilo zlomiť v oblasti prepravy leteckého nákladu. O konkrétnych prevádzkových číslach sa už dočítate v našom článku.

Dlhodobým cieľom Letiska M.R.Štefánika v Bratislave je prekonanie 2 miliónovej hranice vybavených cestujúcich a zároveň zlomenie absolútneho rekordu v počte odbavených cestujúcich (2 218 545 pasažierov v roku 2008 a 2 024 142 pasažierov v roku 2007), ktorý bol dosiahnutý ešte za čias leteckej spoločnosti Sky Europe. Tej sa podarilo rozlietať Slovákov, avšak jej rýchly rast a nesprávne hospodárenie ju priviedli ku krachu a od tých čias sa vedeniu letiska nepodarilo prilákať k svojim bránam také množstvo pasažierov.

Letisko Bratislava v roku 2017

V minulom roku sa podarilo letisku dosiahnuť tretí najlepší výsledok v počte vybavených cestujúcich. Jeho bránami prešlo presne 1 942 069 pasažierov, čo predstavuje 11 % nárast oproti roku 2016. Tomuto výsledku podla predsedu predstavenstva Letiska M.R.Štefánika v Bratislave, Jozefa Pojedinca, pomohla najmä vynikajúca letná dovolenková sezóna, v rámci ktorej narástol počet charterových letov až o 35 %. Zároveň pribudlo v ponuke letov až 5 nových liniek a v oblasti pravidelnej dopravy sa zvýšil prílev pasažierov o 3 %. Počas uplynulého roku sa na letisku uskutočnilo 27 322 letov (odlety aj prílety), čo predstavuje nárast o 6 %.

Najväčším dopravcom na letisku je už stabilne letecká spoločnosť Ryanair, ktorá na palube svojich Boeingov 737-800 prepravila vyše 1 milióna pasažierov. Medzi najvyťaženejšie linky Ryanairu na Bratislavskom letisku patria pravidelné lety do Londýna, Dublinu a Milána (Bergama). Medzi ďalších veľkých hráčov na letisku patria letecké spoločnosti Travel Service, prevádzkujúci najmä nepravidelné charterové lety, nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air, ruská spoločnosť Pobeda, ktorá prevádzkuje veľmi obľúbené lety do Moskvy, dubajské aerolinky flydubai, České aerolínie a Air Cairo.

Okrem osobnej leteckej dopravy sa Letisko Bratislava darilo aj v oblasti prepravy leteckého nákladu. V roku 2017 sa dosiahol historický najväčší rozsah prepraveného cargo nákladu v objeme 26 246 ton.

Aký bude vývoj letiska v budúcom roku ukážu až najbližšie mesiace. Číslami môže mierne zamávať oznámenie leteckej spoločnosti Wizz Air, ktorá otvára na Letisku Viedeň svoju novú leteckú bázu s viacerými linkami, ktoré budú konkurovať aj niektorým, ktoré prevádzkuje spoločnosť Ryanair ale aj Wizz Air priamo z Bratislavy. Pre cestujúcich to môže byť dobrá správa, keďže sa dá očakávať začiatok cenovej vojny jednak na Viedenskom letisku ale aj súboj o rakúskych pasažierov z okolia Viedne medzi spoločnosťami Wizz Air a Ryanair.

Zdieľať

Pridajte komentár: