Prečo sa lietadlá v zime musia rozmrazovať?

0

V zimnom období majú letiská o jednu starosť navyše. Počas mrazivých a zasnežených dní musí obsluha letísk lietadlá „rozmrazovať“. Na lietadlách sa totiž môže vytvoriť vrstva ľadu a usadiť a primrznúť napadaný sneh. Táto námraza následne zhoršuje funkčnosť jednotlivých ovládacích prvkov lietadla a zhoršuje jeho aerodynamiku a znižuje tak vztlak, čo môže viesť až k havárii lietadla.

Námraza na krídlach lietadla vytvára hrubý a nerovný povrch, zhoršuje sa prietok vzduchu a znižuje sa tak vztlak krídla. Zároveň veľké množstvo snehu a ľadu by zvýšilo hmotnosť lietadla. Pokiaľ by sa námraza z lietadla neodstránila, mohlo by dôjsť pri štarte lietadla k problémom a predĺženiu vzletovej dráhy. To môže v kritickom prípade viesť až k tragickej havárii lietadla, aká sa už v minulosti udiala. Veľké kusy odpadávajúce z plochy lietadla by zároveň mohli poškodiť motory alebo zablokovať ovládacie prvky na krídlach.

Na odmrazenie lietadla sa používajú chemické látky, vďaka ktorým dokáže obsluha letiska z lietadla v priebehu pár minúť odstrániť námrazu a zabráni na určitý čas vytváraniu novej námrazy, čo dáva lietadlu dostatočný čas na bezpečný vzlet. Vo väčšine sveta sa používajú prevažne prostriedky na báze propylénglykolu a v niektorých krajinách používajú aj prostriedky na báze etylénglykolu, keďže látka je účinná pri nižších teplotách.

Ako prebieha rozmrazovanie lietadla?

Letecká katastrofa spôsobená nedostatočný rozmrazením lietadla

Vo svete sa stalo už niekoľko leteckých havárií, ktoré ma na svedomí práve nedostatočné rozmrazenie lietadla. Pozrite si zaujímavý dokument o tom, ako sa odohralo jedno z týchto tragických leteckých nešťastí.


Zdroj titulná foto: Helen Cook / deicing / Flickr / CC

Zdieľať

Pridajte komentár: