Lietadlo s 92 cestujúcimi na palube sa zrútilo do Čierneho mora

0

Dnes sa zrútilo do Čierneho mora neďaleko mesta Soči vojenské lietadlo typu TU-154. Na palube sa nachádzalo 84 cestujúcich a 8 členov posádky. Nehodu nikto neprežil. Medzi pasažiermi bolo 64 členov svetoznámeho súboru Alexandrovci. Trosky lietadla záchranné zložky lokalizovali 1,5 kilometra od pobrežia.

Lietadlo smerovalo na trase z Moskvy na vojenskú základňu v Sýrii, kde mali členovia súboru vystupovať v rámci novoročného koncertu. Počas plánovaného medzipristátia v Soči bolo lietadlo dotankované a následne malo pokračovať do Sýrie. Krátko po štarte však nečakane zmizlo z radarov a zrútilo sa do Čierneho mora. Vyšetrovatelia predbežne vylúčili možnosť teroristického útoku. Presné príčiny nešťastia pomôžu odhaliť až čierne skrinky, ktoré zaznamenávajú priebeh letu. Podľa posledných informácií sa už našla vo vraku lietadla jedna z čiernych skriniek a bola odoslaná na analýzu do Moskvy

Ruské ministerstvo dopravy informovalo, že lietadlo bolo vyrobené v roku 1983 a generálnou opravou si prešlo v roku 2014.

Fakty o lietadle Tupolev TU-154

  • Lietadlo Tupolev 154 poháňajú 3 motory, ktoré sa nachádzajú na zadnom trupe stroja.
  • Vyrábal sa v konfigurácii pre 152 – 180 pasažierov.
  • Do prevádzky boli stroje TU-154 zaradené v roku 1972 a modernizáciou motorov a výbavy prešli v roku 1986.
  • Lietadlá nepatria medzi najspoľahlivejšie a nehody na seba priam priťahujú. Celkovo mali stroje Tupolev-154 vyše 110 nehôd, z toho až 39 s fatálnymi dôsledkami, pričom príčinou boli technické problémy, zlé počasie alebo slabá úroveň riadenia letovej prevádzky.
  • Aktuálne je v prevádzke už iba okolo 50 strojov, pričom väčšina je používaná na vojenské účely. Donedávna bolo lietadlo TU-154 aj súčasťou vládnej letky Slovenskej republiky. Pre zastaranosť, nákladnú údržbu a vysokú hlučnosť bol stroj nahradený moderným Airbusom A320.
Zdieľať

Pridajte komentár: