Bláznivé adrenalínové letisko na pláži – to je Saint Maarten!

0

Ak patríte medzi fanúšikov letectva a lietadiel, určite by ste mali uvažovať o návšteve karibského ostrova Saint Maarten. Okrem pláží s bielym pieskom a azúrového mora ponúka na rozdiel od ostatných miest v Karibiku jednu špeciálnu atrakciu. Je ňou mieste medzinárodné letisko Princess Juliana. A čím je také výnimočné? Dalo by sa povedať, že je tak trochu extrémne, adrenalínové a bláznivé zároveň. Je totiž vtesnané do úzkeho pásu ostrova a jeho pristávacia dráha začína doslova na pláži. A to doslovne! Pristávajúce lietadlá dosadajú na dráhu len pár metrov za plážou.

Vďaka tejto polohe si môžu fanúšikovia plane spottingu vychutnať extrémne nízke prelety pristávajúcich lietadiel a nafotiť si do zbierky exkluzívne zábery. Aby toho nebolo málo, nájdu sa aj odvážlivci, ktorí sa pri štarte lietadla neváhajú postaviť zoči voči sile prúdových motorov a nechajú sa odfúknuť do mora. Táto adrenalínová zábava však nie je úplne bezpečná, keďže prúd vzduchu z motorov dokáže smerom na ľudí vystreliť drobné kamienky aj piesok veľkou rýchlosťou. Našťastie však k vážnym zraneniam zatiaľ nedošlo a tak prevádzka letiska stále ticho toleruje túto jedinečnú atrakciu.

Hneď vedľa pláže sa nachádza aj plážový bar Sunset Bar & Grill, ktorý okrem sviežeho občerstvenia ponúka turistom aj informácie o najbližších príletoch a odletoch.

Ako to vyzerá na pláži pri letisku Princess Juliana

Pozrite si zostrih pristávajúcich lietadiel na letisku St. Maarten

Medzi najobľúbenejšie lietadlá turistov patria najmä veľké viacmotorové stroje Boeing 747 a Airbus A340, ktoré na ostrove pravidelne pristávajú. Veď posúďte sami v tomto video zostrihu:

Čo môžete zažiť na ostrove Saint Maarten?

Okrem pozorovania lietadiel si môžete na ostrove užiť hlavne dovolenku plnú zábavy a oddychu. Netreba zabúdať, že sa nachádzame v Karibiku. Čakajú vás rekrásne pláže s azúrovým a hlavne teplým morom, zábava v miestnych lokálnych podnikoch a chutná ostrovná gastronómia. Samozrejmosťou sú vodné radovánky od výmyslu sveta. A keby ste sa náhodou nudili, vždy sa môžete preletieť na susediace ostrovy.


Mapa letiska St. Martin

Ostrov Saint Maarten sa nachádza v karibskom ostrovnom páse, východne od Dominikánskej republiky,  Portorica a Britských panenských ostrovov. Patrí medzi obľúbené turistické destinácie v tejto oblasti a zastávku si na ňom vždy robia aj obrie zaoceánske lode MSC a Royal Carribian.

Fakty o letisku Saint Maarten International Airport

IATA kód: SXM
Dĺžka pristávacej dráhy: 2 300 m
Webová stránka: www.sxmairport.com
Telefón: + 721 546-7542
E-mail:info@SXMairport.com

Adresa:
Princess Juliana International Airport
P.O. Box 2027
Simpson Bay, St. Maarten

Zdroj: Sxmairport,

Zdieľať

Pridajte komentár: