Viete koľko stojí dopravné lietadlo?

0

Dopravné lietadlá predstavujú vrchol technického pokroku a ľudskej inteligencie. Skladajú sa zo státisícov súčiastok a na ich výrobe pracujú tisíce ľudí. Aby sa dosiahla čo najväčšia bezpečnosť, spoľahlivosť lietadiel a efektívnosť prevádzky, je potrebné používať pri výrobe najmodernejšie technológie a zapájať tých najlepších odborníkov a vedcov.

Výroba lietadla je logisticky náročný proces a bežne sa jednotlivé časti vyrábajú v rôznych krajinách. Následne sa prepravia do montážnych hál, v ktorých z nich ľudia doslova poskladajú nové lietadlo. Vzhľadom na rozmery niektorých dielov (napr. krídla, trup, motory) je ich preprava náročná a nákladná. Haly, v ktorých sa lietadlá montujú do finálneho funkčného celku patria medzi najväčšie budovy na svete čo sa rozlohy a veľkosti týka.

Toto všetko sa premieta do finálnej ceny dopravného lietadla.

A koľko by Vás teda stálo nové dopravné lietadlo? Spoločnosť Airbus vo svojom cenníku pre rok 2015 uvádza tieto priemerné ceny lietadiel z ich aktuálnej produktovej línie.

Cena sa samozrejme líši v závislosti od toho, akú výbavu a motory si zvolí zákazník. Každá aerolinka má individuálne požiadavky na vzhľad, funkčnosť a výbavu interiéru a taktiež výkon a prevádzkové náklady. Takže finálna suma za nový stroj sa môže ešte o pekných „pár miliónov“ navýšiť.

Zdajú sa Vám tieto ceny prehnané? My si myslíme, že určite nie. Spoľahlivosť a bezpečnosť lietadiel je ukážková o čom hovorí aj počet nehôd. Dnes je bezpečnejšie letieť v lietadle ako sa dostať autom alebo inou dopravou na letisko.

Dostali ste chuť preletieť sa? Vyberte si z ponuky akciových leteniek.

Zdroj: Airbus.com

Zdieľať

Pridajte komentár: