Rím – Top 10 turistických lákadiel

0

Všetky cesty vedú do Ríma… mňa tam tie moje cesty zaviedli štyrikrát. A ak by sa mi opäť naskytla príležitosť, bez dlhého váhania by som Rím navštívila znova. Kontrast antických stavieb a pulzujúceho mestského života vás udivuje doslova na každom kroku. Navyše, aj pri bezcieľnom túlaní sa mestom narazíte na množstvo historických skvostov, ktoré by ste v turistických sprievodcoch len márne hľadali. A to je na tomto meste uchvacujúce. Nesmieme samozrejme zabudnúť ani na pizzu, pastu a gelato. ?

Vatikán, Bazilika sv. Petra, Vatikánske múzeá

Už len kvôli Vatikánu sa oplatí prísť do Ríma. Najmenší mestský štát, v centre ktorého stojí veľkolepé námestie zavŕšené najväčšou kresťanskou bazilikou. Okrem hrobky sv. Petra či Michelangelovej Piety, je zaujímavosťou označenie dĺžky iných svetovo známych katedrál na podlahe hlavnej lode. Vstup do katedrály je zadarmo, ale pripravte sa na dlhšie čakanie v rade na vstup. Ak už ste v Ríme, rozhodne nevynechajte Vatikánske múzeá. Pripravte sa však na viac chodenia, napr. ku Sixtínskej kaplnke je to takmer pol kilometra!

Anjelský hrad (Castel Sant´Angelo)

Len kúsok od Baziliky sv. Petra sa nachádza Anjelský hrad, ktorý svoj názov nesie podľa sochy Archanjela Michala na vrchole vtedajšieho mauzólea. Táto stavba mala počas svojej histórie viacero ďalších funkcií: pevnosť, väzenie, útočisko pre pápežov či kasáreň. Najkrajší pohľad na tento hrad je z neďalekých mostov nad riekou Tevere, prípadne z Anjelského mosta priamo oproti hradu.

Koloseum a Forum Romanum (Palatin)

Koloseum  z vonku vyzerá majestátne či už za denného svetla alebo po zotmení. Vnútro Kolosea zaujme skôr mužské osadenstvo – predsa len sa jeho história spája s bojmi na život a na smrť, a to až do začiatku 5. storočia. Ak sa chcete vyhnúť dlhému čakaniu na lístky, kúpte si vstupenky v turisticky menej vyťaženom Foro Romano, ktoré môžete následne uplatniť v Koloseu bez čakania v rade.

Forum Romanum rozpínajúce sa na jednom z rímskych vrchov – Palatin – sa rozhodne oplatí navštíviť. Ocitnete sa o niekoľko storočí v minulosti, navyše, s krásnym výhľadom na široké centrum Ríma.

Bazilika sv. Pavla (San Paolo fuori le Mura)

Táto bazilika sa síce nenachádza medzi top navštevovanými pamiatkami v Ríme, rozhodne sa však oplatí merať sem cestu. Ako napovedá názov, je postavená nad hrobom sv. Pavla a zároveň je druhou najväčšou bazilikou v Ríme. Interiér je bohato zdobený a celý pozlátený. Zaujímavosťou sú portréty všetkých doterajších pápežov v chronologickom poradí na bočných lodiach kostola. Viacerí, ktorí navštívili túto baziliku, ju označujú za porovnateľnú, ak nie zaujímavejšiu, než Bazilika sv. Petra. A to už je čo povedať!

Fontana di Trevi

Keď sa povie Rím, väčšina ľudí si vybaví Vatikán, Koloseum a, samozrejme, Fontánu di Trevi. Jej výstavba trvala neuveriteľných 30 rokov, no výsledné dielo stojí za to. Ak máte možnosť, rozhodne sa tu zastavte a hoďte cez rameno mincu, aby ste sa do Ríma opäť vrátili. Fontána má svoje čaro aj po zotmení, kedy je nádherne nasvietená.

Pantheon

Fascinujúca stavba s kruhovým pôdorysom, bola postavená pred takmer 1900 rokmi! V danom období kopula takýchto rozmerov znamenala architektonický prelom. Pri zemi je hrúbka múru takmer 6 metrov a postupne sa do výšky stenčuje. Uprostred kopuly sa nachádza 9 metrový otvor, ktorý je jediným zdrojom svetla a vzduchu. V podlahe sa nachádzajú otvory, ktorými odteká dažďová voda.

Piazza Venezia

Takmer z ktoréhokoľvek vyvýšeného miesta v Ríme uvidíte mramorový pamätník kráľa Viktora Emanuela II. , ktorý je ústredným monumentom Piazza Venezia. Viktor Emanuel II. mal podiel na zjednotení krajiny a stal sa prvým talianskym kráľom. Za poplatok sa môžete výťahom vyviesť až na vrchol pamätníka a odtiaľ obdivovať rímsku panorámu.

Piazza Navona

Vraj jedno z najkrajších námestí na svete. Podľa mňa ideálne miesto na vychutnanie si talianskej zmrzliny pri pohľade na rozľahlé barokové námestie, ktorého ruch takmer nikdy neutícha. Neprehliadnite Fontana dei Quattro Fiumi (Fontána štyroch riek) od Berniniho. Stelesňuje štyri svetové fontány: Níl, Dunaj, Gangu a Rio Plata. Tieto symbolizujú kontinenty, kam až siahala pápežská moc.

Villa Borghese

Máte dosť antickej architektúry a preplnených rímskych ulíc? Príďte načerpať nové sily do parku Villa Borghese. Netreba tu očakávať turistické atrakcie či dych-berúce zábery do albumu. Nájdete však pokoj od ruchu mesta, prípadne ideálne miesto na trávenie popoludňajšej siesty. Pre tých aktívnejších je možnosť požičať si bicykel a pozrieť si tak viac zákutí tohto rozľahlého parku.

Pincio

…to je pravé miesto, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na takmer všetky rímske dominanty – Baziliku sv. Petra, Pantheon, Pamätník Viktora Emanuela II…Táto vyhliadka sa nachádza hneď nad Piazza del Popolo. A výstup vôbec nie je náročný ?

A aké sú vaše dojmy z Ríma?

Zdieľať

Pridajte komentár: