Letisko Lisabon | LIS | Lisbon International Airport

0

Medzinárodné letisko Lisabon je najväčšie a hlavné letisko v Portugalsku. Nachádza sa priamo v meste Lisabon a aj vďaka tomu má vynikajúcu dopravnú dostupnosť z centra a širokého okolia. Letisko pozostáva z 2 terminálov. Terminál 1 slúži pre domáce a medzinárodné lety a Terminál 2 slúži prevažne pre nízkonákladové letecké spoločnosti. Letisko Lisabon má 2 pristávacie dráhy, pričom dlhšia meria 3805 metrov. Letisko je hlavnou základňou leteckej spoločnosti TAP Portugal. Zo Slovenska do Lisabonu nepremávajú aktuálne žiadne priame letecké spojenia. Môžete však využiť pravidelné priame linky z letísk vo Viedni alebo Budapešti.

Základné informácie

IATA kód: LIS
Webová stránka: www.aeroportolisboa.pt
Telefón: +351 218 413 500
E-mail: lisbon.airport@ana.pt

Kontakt

Alameda das Comunidades Portuguesas,
1700-111 Lisboa,
Portugalsko

Prílety a odlety

Doprava na letisko a z letiska Lisabon

Doprava autobusom

Na Letisko Lisabon premávajú aj viaceré autobusové linky, ktoré vás dopravia do viacerých častí mesta. Zastávka autobusov sa nachádza pre príletovým terminálom. Pri doprave autobusom je potrebné mať na pamäti, že si do nich môžete vziať batožinu s maximálnym rozmerom 50x40x20 centimetrov. Pokiaľ cestujete s väčšou batožinou, mali by ste využiť špeciálne letiskové autobusy určené na tento účel (Aerobus a Airport Shuttle), prípadne radšej využiť rýchlejšie a pohodlnejšie metro. Na využívanie dopravy je potrebné mať zakúpenú elektronickú cestovnú kartu s dostatočným kreditom, tak ako pri metre.

Doprava metrom

Letisko Lisabon sa nachádza len zhruba 20 minút od centra mesta. Najrýchlejším spôsobom dopravy do centra je využitie priamej linky metra Aeroporto – Saldanha. Na zastávku metra Vás navedú smerové tabule v príletovej hale. Aby ste mohli využívať lisabonské metro a verejnú dopravu, je potrebné si zakúpiť elektronickú cestovnú kartu, na ktorú si následne nabijete kredit, ktorý môžete využívať pri cestovaní po meste. Cena karty je 50 centov a 24 hodinový turistický lístok vás bude stáť príjemných 6 €.

Doprava taxíkom

Pre dopravu z Letiska Lisabon môžete využiť aj služby taxislužieb. Stanoviská taxislužieb sa nachádzajú pred odletovým aj príletovým terminálom.

Doprava autom

Dopraviť sa na lisabonské letisko môžete aj vlastným alebo požičaným automobilov. Letisko sa nachádza v severnej časti mesta a ma výbornú dopravnú dostupnosť zo všetkým smerov. Na letisku môžete využiť služby požičovní áut viacerých renomovaných značiek. Svoje vlastné auto môžete odparkovať na parkovacích plochách, ktorá sa nachádzajú v blízkosti Terminálu 1.

Parkovanie na letisku Lisabon

Pre krátkodobé a dlhodobé parkovanie na letisku Lisabon môžete využiť viaceré parkovacie plochy, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Terminálu 1. Menší Terminál 2, určený prevažne pre nízkonákladové letecké spoločnosti nemá pre verejnosť žiadne parkovacie plochy. Na dopravu medzi terminálmi je možné využiť bezplatnú shuttle linku, ktorá premáva každých 10 minút.

Rezervácia parkovania na Letisku Lisabon

Prenájom auta na letisku Lisabon

Na letisku pôsobí viacero požičovní áut renomovaných značiek. Prenájom auta si vybavíte v zastupiteľstvách autopožičovní vo vestibule príletovej haly.

Ubytovanie v okolí Lisabonu

Mapa letiska Lisabon

Zdieľať

Pridajte komentár: