Aké lietadlá používa Ryanair?

0

Spoločnosť Ryanair má vo svojej flotile najmodernejšie lietadlá od spoločnosti Boeing. Flotilu tvoria výhradne lietadlá typu Boeing 737-800s a 737 MAX 200s.

Letka spoločnosti je veľmi mladá. Priemerný vek lietadiel je iba 5,5 roka. To robí flotilu spoločnosti Ryanair jednou z najmladších a najmodernejších na svete. Aktuálne je v prevádzke viac ako 300 lietadiel, pričom už teraz má Boeing na stole objednávku na vyše 283 ďalších lietadiel (183 x Boeing 737 + 100 x Boeing 737 Max 200) s dodaním do roku 2024.

Exteriér lietadla

Spodný trup a chvost lietadla sú lakované v tmavo modrej farbe a pozdĺž lietadla prechádza žltá linka. Zvyšok lietadla je v bielej farbe. Dominantou je logo spoločnosti po obchod stranách lietadla a symbol anjela na chvoste.

Lietadlo Boeing 737-800s je poháňané dvoma prúdovými motormi, ktoré stroj rozhýbu na cestovnú rýchlosť 850 km/h a umožnia dolet 5 950 km.

 

Kabína lietadla

Sedadlá sú v lietadle usporiadané v 2 radoch po 3 sedadlá. Lietadlo prepraví 189 cestujúcich + 7 členov posádky (2 piloti a 4 členná posádka kabíny). Keďže je kabína koncipovaná na prepravu maximálneho množstva cestujúcich, nečakajte žiadny luxusný priestor na nohy. Miesta je tak akurát a pár hodín v nich vydržíte. Vyššie postavy nad 180 cm a ľudia s väčšou šírkou však môžu mať problém. V tomto prípade určite odporúčame vybrať si sedadlo v uličke, prípadne príplatkové sedenie v prvom rade alebo pri núdzových východoch. Sedadlá nie sú polohovateľné a majú na sebe integrovaný vyklápací stolček.

Upozornenie: sedadlo 11A nemá okno, takže pokiaľ nechcete pozerať celý let do plastovej steny, radšej sa mu vyhnite.

 

Na palube lietadla sa nachádzajú 3 toalety, 1 v prednej časti a 2 v zadnej časti lietadla. Lietadlo má 4 núdzové východy na každej strane. Po jednom v prednej a zadnej časti a 2 v strede lietadla – rada 16 a 17. Na sedadlách pri núdzových východoch nemôžu sedieť telesne postihnutý cestujúci ani deti. Pri rezervácii týchto sedadiel Vás na túto skutočnosť systém upozorní.

 

Nástup a výstup z lietadla

Do lietadla sa nastupuje 2 dverami. Prvé sa nachádzajú v prednej časti a druhé v zadnej časti Boeingu 737-800. Predné dvere majú integrované vlastné schodíky, takže na niektorých letiskách namiesto pristavenia schodíkov lietadlo používa svoje vlastné. Chodbička lietadla je úzka, preto pokiaľ máte na palubnom lístku číslo sedadla od 16 vyššie, mali by ste na nástup použiť zadné dvere. Urýchlite tak nástup a obmedzíte prípadné meškanie. Pokiaľ si prajete v cieľovej destinácii vystúpiť medzi prvými, určite by ste si mali rezervovať sedadlá v prednej časti lietadla, ideálne v prvých 5 radách, prípadne v posledných 3 radách v zadnej časti (pozor ale, na niektorých letiskách sa na nástup a výstup používajú iba predné dvere).

Palubný servis počas letu

V cene letenky Ryanair nezahŕňa žiadne občerstvenie. Palubný personál Vám samozrejme v pravidelných intervaloch ponúkne počas letu možnosť zakúpiť si nápoje, ľahké občerstvenie, parfémy a zlosovateľné žreby.

Pár tipov na záver

Viac detailov o spoločnosti Ryanair

 

Zdroj: www.ryanair.com

Zdieľať

Pridajte komentár: