Nad Sinajom havaroval Airbus A321 – 224 mŕtvych!

0

Dnes nad ránom havaroval Airbus A321 ruskej spoločnosti Metrojet. Túto tragickú nehodu neprežil nikto z 224 pasažierov a členov posádky.

Let 7K9268 smeroval na trase z Egyptského Sharm-El-Sheiku do Ruského Petrohradu a viezol prevažne dovolenkárov. Lietadlo sa stratilo z radarov  31.10.2015 o 4:13 UCT. Na palube sa nachádzalo 219 občanov Ruska, 4 Ukrajinci a 1 Bielorus. Z tohto počtu bolo 25 detí.

Krátko po nehode sa k útoku prihlásil Islamský štát. Či je to ale skutočne tak a čo bolo príčinou nehody ukáže až vyšetrovanie, ktoré okamžite zahájili Egyptské a Ruské úrady. Podľa predbežných zistení bolo počuť na zázname čierne skrinky krátko pred posledným záznamom hlasné zvuky, ktoré vôbec nie sú bežné, preto sa vyšetrovatelia domnievajú, že sa mohlo jednať o bombový útok, prípadne o výbuch motora. Chyba pilota bola vylúčená. Kapitánom letu Valery Yurievich Nemov bol skúsený pilot a mal nalietaných viac ako 12 000 letových hodín.

Nehoda žiaľ prináša aj určité obmedzenia v leteckej doprave. Niektoré letecké spoločnosti ako Emirates, Air France-KLM, British Airways, až do ukončenia vyšetrovania zavádzajú obchádzkové trasy nad územím Sinaja, čo prinesie predĺženie letov. Z dlhodobého hľadiska hrozí aj zdraženie leteniek na trasách, ktoré viedli ponad dotknuté územie.

Vyšetrovanie stále prebieha. Akonáhle bude zistená príčina nehody, budeme Vás informovať.

Ostáva nám len dúfať, že táto nehoda pomôže zlepšiť bezpečnosť leteckej dopravy a smrť obetí pomôže zachrániť ďalšie životy.

 

Zdieľať

Pridajte komentár: